فرمولاسیون کورین

همان طور که گفتیم فرمولاسیون کورین کورین نیز همانند سایر کامپوزیت های معمولی متشکل از دو فاز پیوسته و غیر پیوسته هستند که تعیین کننده خواص محصول نهایی هستند.

فاز پیوسته که ماتریس یا زمینه نامیده می شود وظیفه مهمتری را بر دوش دارد. ماتریس کامپوزیت ها را میتواند مواد پلیمری و یا مواد معدنی مثل سیمان، گچ و … که خاصیت چسبندگی دارند، تشکیل دهد.

محبوب ترین کامپوزیت ها درحال حاضر کامپوزیت های ماتریس پلیمری هستند و روز به روز رشد این دسته از کامپوزیت ها افزایش می یابد و مطالعات در این زمینه بسیار انجام شده است.

 

فاز پیوسته در کامپوزیت نقش انتقال تنش و نیرو را به فاز غیر پیوسته دارد. فاز غیر پیوسته معمولاٌ از فاز پیوسته سخت تر و قوی تر است به همین خاطر به آن تقویت کننده نیز می گویند. نکته اینکه همیشه فاز غیر پیوسته نمی تواند تقویت کننده باشد بلکه صرفاٌ میزان مصرف فاز پیوسته را در ساخت محصول نهایی کاهش می دهد که در این صورت به آن پرکننده می گویند.

تقویت کننده ها اشکال گوناگونی دارند و به شکل لیف، پولک و پودر استفاده می شوند. هرچقدر مواد تقویت کننده دارای نسبت طول به قطر کمتری داشته یاشند نقش فاز پیوسته در انتقال تنش به مراتب حساس تر و شدیدتر است. اما اینجا جا داره اشاره کنیم که قبل از اینکه شکل تقویت کننده عامل مهمی در تعیین خواص کامپوزیت ها داشته باشه، به اعتقاد ما شیمی سطح مواد عامل مهمتری در تعیین خواص کامپوزیت ها تلقی میشود.

فاز پیوسته یا ماتریس را در فرمولاسیون کورین در صفحات کورین یک نوع رزین پلیمری تشکیل می دهد. رزین پلیمری بکار رفته جرم مولکولی بالایی دارد. رزین های مصرفی بصورت دو جزئی بوده واکنش آنها پیش از اختلاط دو جزء گرمازا هستش و به این ترتیب عمل پلیمریزاسیون انجام می شود.

بنابراین نیاز به اعمال حرارت در هنگام گیرایی چسب وجود ندارد مگر اینکه جز دوم که نام علمی آن کاتالیست و نام بازاری آن هاردنر است متفاوت باشد و برای شروع واکنش نیاز به اعمال حرارت خارجی داشته باشد.

در ساخت تخته خرده چوب و تخته فیبر با رزین اوره فرمالدهید ما حدود ۱درصد یا بیشتر هاردنر اضافه می کنیم و با اعمال حرارت خارجی زمان ژل تایم و گیرایی چسب رو برای تعیین زمان پرس اندازه گیری می کنیم. (منظور ما این هست که همیشه اضافه شدن هاردنر به معنی گیرایی خود به خود چسب و شروع آغاز واکنش نیست).

به صورت صنعتی برای ساخت صفحات کورین به طور معمول از دو نوع رزین استفاده می شود. رزین شماره یک و محبوب برندهای خارجی رزین اکریلیک است. اکریلیک ها بسته به نوع سنتز حلال در آب ، متیل متا اکریلات و غیره هستند. اونچه که از آن در ساخت صفحات اکریلیک استفاده می شود نوع متیل متا اکریلات است. اعتقاد ما بر این است که اکریلیک از دسته رزین های ترموپلاستیک یا گرمانرم است. با توجه به اینکه عمدتاٌ پلیمرهای گرمانرم به شکل گرانول و جامد هستند اما این رزین هم به شکل مایع و هم به شکل گرانول (جامد) موجود می باشد.

نظرات متفاوتی درباره ترموست بودن (گرماسخت) یا ترموپلاست بودن (گرمانرم) اکریلیک ها وجود دارد اما بیشتر شواهد موجود حاکی از ترموپلاست بودن این رزین دارد. به زبان ساده رزین مورد استفاده در ساخت این صفحات در برندهای خارجی عموماٌ پلی متیل متا اکریلات است.

فرمولاسیون کورین

 

رزین شماره دو در ساخت صفحات کورین یکی از قدیمی ترین و پرکاربردترین رزین ها در عرصه صنعت کامپوزیت یعنی پلی استر است. پلی استرها در طیف بسیار گسترده ای در بازار ارائه می شوند.

به طور کلی رزین های پلی استر یعنی رزین هایی که حاوی گروه استری اند، شامل انواع زیر می باشند:
۱- رزین‌های آلکیدی پلی‌استر اشباع حاوی روغن خشک ‌شونده
۲- رزین‌های پلی‌استر اشباع عاری از روغن خشک‌شونده
۳- رزین‌های پلی‌استر گرمانرم، مثل پلی‌اتیلن ترفتالات
۴- رزین‌های پلی‌استر غیراشباع، شامل پلی‌استرهای غیراشباع ایزو و ارتو و رزین‌های وینیل‌استر

دو دسته اول در صنایع رنگ و پوشش‌های سطح استفاده می‌شوند و از پرمصرف‌ترین این رزین‌ها در این صنعت می‌باشند.

دسته سوم در صنعت پلاستیک و الیاف و دسته چهارم، رزین‌هایی هستند که در صنعت ساخت مواد چندسازه ای مصرف می شوند که به جهت اختصار به آنها رزین های پلی استر گویند.

 

رزین های پلی استر غیر اشباع در نوع ایزوفتالیک و اورتوفتالیک در بازار عرضه می شوند. نوع اورتو فتالیک قیمت پایین تر و مناسب تری دارد اما نوع ایزوی آن مقاومت های مکانیکی بالاتر، مقاومت های شیمیایی بالاتر، دمای تغییر شکل بالاتر، شفافیت بیشتر، جذب آب کمتر و حتی در مقابل نور خورشید مقاوم تر هستند اما در عوض قیمت بالاتری دارند و می توان گفت تا ۳ برابر افزایش قیمت دارند.

شما می توانید رفتار تغییر شکل حرارتی یا HDT دو نوع رزین اورتو و ایزو را در نمودار زیر مشاهده کنین. همانطور که مشاهده می کنید رزین نوع ایزو از HDT بالاتری حدود ۱۰۷ درجه سانتی گراد برخوردار است. همچنین در جذب آب دو ساعته، رزین نوع ایزو جذب آبی نزدیک به صفر در مدت زمان دو ساعت دارد اما رزین نوع اورتو یک روند صعودی را از خود ارائه می کند.

فرمولاسیون کورین

 

هم اکریلیک و هم پلی استر هر دو در ساخت صفحات سالید سورفیس استفاده می شوند. در ایران هنوز پلی متیل متا اکریلات بطور رسمی سنتز نشده است و تا آنجایی که این مجوعه اطلاعات دارد این رزین ها به صورت وارداتی وارد بازار کشور می شوند. اما پلی استر در پترو شیمی سنتز می شود و کارخانجات داخلی برای ساخت صفحات سالید سورفیس از پلی استر استفاده می کنند.

رزین های پلی استر در دو نوع اورتو و ایزو هر دو می توانند در ساخت کورین مورد استفاده قرار بگیرند با این تفاوت که خواص نهایی محصول بسیار قابل لمس است.

شما می توانید برخی از تفاوت های این دو رزین را که توسط انجمن بین المللی سازندگان صفحات کورین اراءه شده است را در جدول زیر مشاهده کنید.

همانطور که مشاهده می شود در ستون دوم پلی استر سختی سطح بالاتری دارد و بنابراین به مراتب باید کورین های حاصل از پلی استر سختی بیشتری داشته باشند. پلی استرهای نوع اورتو نیز به مراتب مقاومت به خراشیدگی کمتری نسبت ایزو دارند.

فرمولاسیون کورین

 

اما در فرمولاسیون کورین با ثبات و پایداری رنگی در صفحه ها همانطور که در ستون سوم مشاهده می شود اکریلیک نمایش بهتری از خود ارائه می دهد. همچنین صفحات اکریلیکی شفافیت بیشتری دارند و این ویژگی کمک می کند به درخشش آنها به وسیله یک پالیش و پرداخت استاندارد.

اکریلیک به تنهایی می تواند در برابر هوا زدگی از یک ثبات و پایداری رنگی برخودار باشد. در ستون سوم باز شاهد برتری اکریلیک در برابر مقدار جذب آب هستیم. این یک ویژگی عالی محسوب می شود در سازه های مجاور با آب مانند وان حمام یا روشویی. جذب آب در کامپوزیت ها عمر مفید محصول را کاهش می دهد و همچنین خواص عملکردی محصول را ضعیف می کند.
فرمولاسیون کورین

 

در فرمولاسیون کورین با مقاومت در برابر آتش (نسوز) طبق ستون چهارم، ما برتری پلی استر را مشاهده می کنیم. این برتری می تواند ناشی از ترموست بودن این رزین باشد. رزین های ترموست یا گرماسخت به مراتب خواص حرارتی بالاتری را ارائه می کنند. بنابراین کورین های ساخته شده با این رزین باید پایداری بیشتری در برابر حرارت نشان دهد و به نظر می رسد که فرم دهی این قطعات به مراتب باید سختر و دشوارتر باشد.

رزین های پلی استر مقاومت بهتری را در برایر مواد شیمیایی اسیدی یا قلیایی نشان می دهند (ستون پنجم). مواد شوینده می توانند باعث پدید آمدن لکه در این صفحات شوند. بنابراین مقاومت شیمیایی محصول یک ویژگی مهم محسوب می شود. رزین های ایزو مقاومت شیمیایی خیلی مناسب تری را می توانند ارائه کنند. این ویژگی نیز می تواند پلی استرها را تبدیل به یک مواد ایده آل برای ساخت وان حمام و غیره کند.
فرمولاسیون کورین

ستون ششم یک مقاومت حرارتی یکسان را از دو نوع ماتریس محبوب در فرمولاسیون کورین و ساخت کورین به ما نشان می دهد. رزین اکریلیک ترموپلاست و رزین پلی استر ترموست هردو مقاومت خوبی را ارائه می کنند و برتری نسبت به هم ندارند. ما در اینجا متوجه دو معنی متفاوت از مقاومت به حرارت و مقاومت به آتش هستیم.

مقاومت به حرارت به معنی مقاومت یک جسم در برابر انتقال حرارت است. به عنوان مثال چوب یک ماده عایق حرارت، حرارت را انتقال نمی دهد اما دمای سوختن یا اشتعال آن پایین است اما آهن حرارت را به آسانی انتقال می دهد اما دمای ذوب آن بالاتر است.

مقاومت به اتش عبارت است از دمای سوختن مواد مختلف یا مدت زمانی است که مواد در مقابل حرارت ناشی از شعله های آتش قرار می گیرند و نمی سوزند.

فرمولاسیون کورین

 

اما از مهمترین ویژگی های رزین اکریلیک خاصیت ضد باکتری این پلیمر است که پلی استر فاقد این ویژگی است. این ویژگی و سایر ویژگی های این رزین سبب شده که از آن در صنایع پزشکی برای ساخت کامپوزیت های دندان نیز استفاده شود.

ویژگی های همچون آنتی باکتریال، ضد آب و چقرمگی بالا و سایر ویژگی هایی که این نوع پلیمر در حد قابل قبول دارد. اکریلیک هیچ گونه سمیتی از آن تا بحال گزارش نشده است و هم چنان مورد توجه دوست داران محیط زیست و محققان می باشد.

رزین های پلی استر بسته به نوع حلال بکار رفته در آنها اگر از حد استاندارد مقدار حلال تجاوز کند ضمن کاهش خواص عملکردی موجب انتشار بوی نامطبوعی می شود. البته انتشار این بو همانند فرمالدهید مضر نیست و تا بحال گزارشی مبنی بر مضر بودن آن مشاهده نشده است. بیشتر این بو در فرایند تولید احساس می شود و بعد از عمل پلیمریزاسیون دیگر شاهد بوی نامطبوعی نیستیم. با این حال می توان از حلال های دیگر استفاده کرد که بوی نامطبوعی ندارند اما قیمت بیشتری دارند.

شما می توانید استفاده کنین از سایر رزین های پلیمری با وزن مولکولی بالا همراه با کاتالیست مختص آنها برای ساخت قطعات سالید سورفیس، تزئینی و سایر قطعات صنعتی. شما می توانید از اپوکسی، ونیل استر و یا تلفیقی از پلمیرهای سازگار با هم و قابل امتزاج برای ساخت صفحات سالید سورفیس با خواص بهتر و بالاتر استفاده کنین. اما باید توجه داشت که دنبال چه ویژگی و با چه هزینه ای هستیم. گاهی تلفیق چندین مواد با هم میتونه هم خواص را بهبود بدهد و هم از نظر اقتصادی به یک متریال ایده آل و با هزینه مناسب برسیم.

پس ماده زمینه یا ماتریس و یا فاز پیوسته از صفحات کورین را یک رزین پلیمری دو یا سه جزئی با وزن مولکولی بالا تشکیل می دهد که شما می توانید بر اساس شرایط کاربرد و خواص مورد نظر ماتریس خودتونو انتخاب کنین.

 

منبع : گروه شرکت سازه مرکب

۳ نظر

  1. سلام جزو معدود متن هایی که علمی ، بدون تناقض ، قابل اتکا و قابل استفاده است. خدا خیرتون بده انشالله

  2. سلام مواد تشکیل دهنده کورین چه چیزهایی هست به طور کامل وبا درصد تشکیل دهنده میتونید لطف کنید

    • سلام
      فرمول ساخت و تولید کورین بر اساس متریال و نوع جنسی که تولید می کنید متفاوت هست. در این مورد با دفتر هماهنگ کنید تا جایی که بتونند راهنمائی تون کنند.
      سپاس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *